Sümeg

A virágokkal, kávézókkal és apró borozókkal teli, Veszprém megyei Sümeg már nem a Bakony, még nem a Kisalföld, nem is a Tapolcai-medence vagy a Keszthelyi-hegység, ugyanakkor mindegyik tájegység hangulatából őriz egy kicsit.

A közeli Marcal völgyének síkjában található városka a semmiből kinövő hegyéről, illetve az azon található középkori várról híres, de emellett az olyan nevezetességeket is érdemes megnéznetek, mint a püspöki palota, a plébániatemplom a neves Franz Anton Maulbertsch freskóival, illetve Kisfaludy Sándor szülő-, lakó- és emlékháza, egy, az 1700-as évekből való szép tornácos, barokk kúria, ahol szinte mindenki vendégeskedett egykor, aki a reformkorban számított valamit.

sümeg_1_var Sümegi vár
sümeg_2Sümegi vár felülről

Ha megcsodáltátok, majd andalogtatok pár órácskát a város fáinak hatalmas lombjai alatt, szép lassan célba is vehetitek a várhegy tövét, ahonnan egy nem túl fárasztó, kanyargós szerpentinúton indulhattok el az egykori lovagvár felé, melyet a tatárjárás után építettek a veszprémi püspök jóvoltából. Felérve tehettek egy izgalmas sétát a várfal mentén – vagy épp egy túrát a nem épp romantikus, ám annál különlegesebb kínzókamrába -, majd a várudvarra letelepedve a helyben, az egyik kamrában készített kürtőskalács társaságában élvezhetitek a lenyűgöző panorámát vagy épp a naplementét. Ha azonban ennél autentikusabb étekre vágytok, emellett pedig szombaton érkeztek, akár lovagi lakomán és tornán is részt vehettek

Comments are closed.